Обама определи като шокиращо избиването на афганистански цивилни
Обама определи като шокиращо избиването на афганистански цивилни / снимка: Reuters, архив

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е дълбоко опечален от избиването на 16 цивилни афганистанци от американски войник и определи деянието като трагично и шокиращо, предадоха световните агенции.

„Дълбоко опечален съм от информациите за смъртта на афганистански цивилни. Поднасям съболезнования на семействата и близките на хората, които загубиха живота си и на народа на Афганистан, който понесе твърде много страдания и насилие”, се казва в изявление на Обама.

„Този инцидент е трагичен и шокиращ и не е представителен за изключителния характер на нашите военнослужещи и уважението, което САЩ изпитват към народа на Афганистан”, заяви Обама. Той обеща фактите по случилото се да бъдат установени възможно най-бързо, а всеки замесен да понесе отговорността си, отбелязва БТА.

Афганистански официални лица съобщиха, че в южната провинция Кандахар са били убити 16 цивилни, включително девет деца и три жени. Още няколко души са нранени и получават медицинска помощ от силите на НАТО.

Министърът на отбраната на САЩ Лион Панета заяви, че в телефонен разговор е съобщил на президента на Афганистан Хамид Карзай, че един заподозрян е в ареста и че САЩ ще изправят пред съда всеки замесен.