Обама и Меркел настояха за мерки за бюджетна консолидация
Обама и Меркел настояха за мерки за бюджетна консолидация / Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама и германската канцлерка Ангела Меркел бяха единодушни, че еврозоната не бива да се отказва от мерките за бюджетна консолидация, но едновременно с това трябва да действа за стимулиране на растежа, предаде Франс прес.

Обама и Меркел имаха двустранна среща по време на срещата на върха на Г-8 в Кемп Дейвид, на която изтъкнаха необходимостта да се действа на двата фронта, "в тандем", заяви пред журналисти вторият съветник на американския президент по националната сигурност Бен Роудс в президентския самолет на път за Чикаго, където започва двудневна среща на върха на НАТО.

Преди това на срещата на Г-8 Меркел се постара да отхвърли каквото и да било разногласие с Париж по въпроса за растежа. "Важното послание, което трябва да се запомни от тази среща, е че бюджетната консолидация и растежът са две страни от една и съща монета", изтъкна тя, цитирана от БТА.

При закриването на дискусиите Обама също отбеляза, че "всички ръководители са единодушни, че растежът и заетостта трябва да бъдат наш абсолютен приоритет".

Френският президент Франсоа Оланд, който участва за първи път в среща на голямата осморка, изрази задоволство от дискусиите по икономически въпроси в Кемп Дейвид: гръцката криза и дебата за правилното равновесие между бюджетната дисциплина и растежа.

Пред журналисти след форума Оланд обяви, че на предстоящата среща на върха на Европейския съюз на 23 май ще предложи въвеждане на еврооблигации, предаде Ройтерс. Той допълни, че няма да бъде единственият, който ще ги предложи, и е получил потвърждение за това на срещата на Г-8.

От заключителната декларация, приета вчера на срещата на лидерите от Групата на осемте в Кемп Дейвид, САЩ, стана ясно, че следващата среща на върха на Г-8 ще се състои през 2013 г. във Великобритания. Точното време и място на срещата ще бъдат определени по-късно от Великобритания, която поема председателството на Г-8 догодина, съобщи ИТАР-ТАСС.