Стево Пендаровски
Стево Пендаровски / БГНЕС
Новоизбраният президент на Северна Македония встъпва в длъжност
101528
Новоизбраният президент на Северна Македония встъпва в длъжност
  • Новоизбраният президент на Северна Македония встъпва в длъжност
В Скопие днес президентът Румен Радев ще присъства на встъпването в длъжност на новоизбрания президент на Северна Македония Стево Пендаровски.
 
Преди това Пендаровски възнамерява да проведе среща с досегашния президент Георге Иванов и членовете на кабинета, за да заяви, че политическият реваншизъм в страната е минало, а обещанието му е, че още в първия работен ден ще подпише законите, които Иванов отказа да подпише, защото не желае да положи подписа си под документ с името Северна Македония.

Пендаровски е новият президент на Северна Македония
 
Вчера Пендаровски получи документ от Държавната избирателна комисия, че е избран за президент. Пети поред за страната, като самостоятелна държава и първи, като президент на Северна Македония.
 
Пендаровски беше избран във втория кръг на трудни избори, в които спечели с най-малкия брой гласове в сравнение с предшествениците си. Изборът му обаче беше признат от всички партии в Северна Македония.
 
Пендаровски е категорично против всякаква промяна на границите

Трудните дни за Северна Македония предстоят. Освен заявените амбиции за начало на преговори с ЕС, страната има да решава много вътрешни проблеми, а между двата кръга на изборите премиерът Зоран Заев обеща „чистка” включително в правителството си, за което срещна неодобрението на коалиционния си партньор албанската партия ДСИ.
 
Днес Пендаровски влиза в длъжност. Инаугурацията му ще бъде в залата на Народното събрание, която още помни кървавия четвъртък, когато граждани нахлуха вътре и биха народни представители, и което сложи край на тактиката на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да задържат с процедурни хватки работата на парламента и създаване на правителство.
 
На церемонията освен българския президент Румен Радев ще присъстват и държавните глави на Сърбия, Албания и Косово.