Новият премиер на Крим поиска помощ от Путин
Новият премиер на Крим поиска помощ от Путин / снимка: БГНЕС

Новият премиер на Автономна република Крим (АРК) Сергей Аксьонов пое контрола над всички военни, полицейски и други сили за сигурност в региона и поиска помощ от руския президент Владимир Путин, за да гарантира мира в републиката, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В изявление, цитирано от местни и руски информационни агенции, Аксьонов заяви, че въоръжените сили, полицията, националната сигурност и граничната охрана ще отговарят само на неговите заповеди. Премиерът допълни, че всеки командир, който не е съгласен, трябва да напусне поста си.

Аксьонов също така потърси помощ от Путин. "Осъзнавайки своята отговорност за живота и безопасността на гражданите се обръщам към руския президент Владимир Путин за помощ в гарантирането на мира и спокойствието на територията на АРК", се казва в изявлението на кримския премиер.

Русия няма да пренебрегне искането на помощ, отправено към президента Путин от  премиера на Автономна република Крим (АРК) Сергей Аксьонов, се казва в изявление на Кремъл, цитирано от Франс прес.

Въоръжени лица, описани като руски военни части, вчера превзеха основните летища в Крим, където е базиран руският черноморски флот, припомня АП.