Небето над Крим е затворено, инвазия на 2000 руски войници в Симферопол
Небето над Крим е затворено, инвазия на 2000 руски войници в Симферопол / снимка: Guliver/Getty Images

Въздушното пространство на украинската автономна република Крим е затворено, заяви  най-голямата украинска авиокомпания "Международни авиолинии на Украйна", цитирана от Ройтерс и БТА.

Международното летище на Симферопол, столицата на украинската автономна република Крим, не приема полети от Киев, предаде по-рано руската информационна агенция Интерфакс.

Това е станало, след като аерогарата е била превзета от въоръжени мъже.

"Крим е подложен на въоръжена инвазия от страна на Русия. Близо 2000 руски войници са били транспортирани по въздуха в столицата на украинската автономна република Симферопол, заяви високопоставен представител на новите украински власти, цитиран
от Франс прес.

Изпълняващият длъжността президента на Украйна Олександър Турчинов обвини Русия в открита агресия срещу страната, предадоха Ройтерс и АФП.

Украинското външно министерство отправи протест до Русия, че е нарушила въздушното пространство на страната и е нарушила споразумението за престоя на руския Черноморски флот.

Всякакви руски военни маневри в Крим са в съответствие със съществуващото споразумение на Русия с Украйна за разполагането на военни сили в бившата съветска република, заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

"Имаме споразумение с Украйна за присъствието на руския Черноморски флот в Севастопол и действаме в рамките на тази договореност", заяви пред репортери Чуркин след заседание при закрити врата на Съвета за сигурност.

Заради покачващото се напрежение председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова към политически диалог в Крим, подчертавайки нуждата да се спазва териториалната цялост на Украйна, съобщи Франс прес.

Барозу разговаря по телефона с новия украински министър-председател Арсений Яценюк, на когото пожела "решителност в посрещането на големите предизвикателства, пред които е изправен", посочи в комюнике Еврокомисията.

Германският канцлер Ангела Меркел призова да не се предприемат стъпки, които да влошат ситуацията в Украйна и към сдържани действия в Крим в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, посочи говорител на германското правителство.

Путин сложи край на дългото си мълчание относно събитията в Украйна днес, призовавайки да се избягва ескалация на насилието.