Новият македонски парламент започва да заседава в събота
Новият македонски парламент започва да заседава в събота / cнимкa: БГНЕС

В събота в 13.00 часа бившият председател на македонският парламент Любиша Георгиевски ще свика първото заседание на новото Народно събрание на страната.

В новият македонски парламент според окончателните резултати съобщени от Държавната избирателна комисия (ДИК) коалицията "За по-добра Македония" на чело с ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски ще има абсолютно мнозинство от 63 депутати в 120-местния парламент. Коалицията "Слънце - Коалиция за Европа" на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ влиза с 27 народни представители, а двете албански партии: Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети с 18 и Демократична партия на албанците (ДПА) на Мендух Тачи с 11 депутата. С един народен представител в новия парламент влиза ПЕИ. Според устава на Парламента първото заседание трябва да се състои най-късно 20 дни след изборния ден.

Десет дни след като Парламентът се конституирал се дава мандат на партията спечелила изборите за да сформира ново правителство с мандат от четири години. При спазване на определените срокове се очаква Македония да се сдобие с ново правителство до 6 август.