/ iStock/Getty Images
Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ публикуваха нови указания за това как да бъдат отворени училищата в страната в условията на коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс.

В указанията се препоръчва носене на маски и спазване на дистанция като ключови елементи от стратегията за връщане на децата бързо в класните стаи. В указанията се подчертава и необходимостта от редовно почистване на учебните заведения, от спазване на лична хигиена и проследяване на контактите.

Ваксините в САЩ вече ще бъдат масово достъпни през април

Целта е да могат да се върнат 55-те милиона ученици в държавните училища в САЩ, без да се стигне до нови огнища на зараза. Съгласно указанията дори в райони, където има висок ръст на предаване на заразата, учениците в началните училища трябва да учат присъствено поне на половин учебен ден.

В районите, в които под 5 процента от всички направени тестове за коронавируса са положителни, училищата трябва да отворят напълно врати и правилата за социална дистанция да бъдат разхлабени, стига да се носят маски.

По повод указанията президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че те са най-доброто научно доказателство как да се отворят училищата безопасно. Байдън призова всички американски щати да отдадат приоритет на учителите при ваксинационните си кампании.

Същевременно вчера в САЩ аптеки започнаха да поставят един милион дози ваксини, изпратени им от федералните власти като част от усилията за ускоряване на ваксинационната кампания, предаде Франс прес.

Около 6500 аптеки, някои от които намиращи се в супермаркети, започнаха да ваксинират с първи дози желаещите. В САЩ 35,8 милиона души са получили вече най-малко една доза от ваксините срещу коронавируса.
БТА