/ iStock/Getty Images
Нова Зеландия ще отмени от полунощ частичното преустановяване на така наречения балон за пътувания до Австралия.

Австралия и Нова Зеландия откриха „зелен коридор“ за пътувания без карантина

Уелингтън взе това решение, след като опасенията от епидемичен взрив на COVID-19 в Сидни се оказаха неоснователни, предаде Ройтерс. Новозеландският министър за мерките срещу коронавируса Крис Хипкинс съобщи, че пътуванията от и до австралийския щат Нов Южен Уелс, ще бъдат възобновени, след като здравните власти са преценили, че рискът за Нова Зеландия е малък.

"Нова Зеландия прилага последователен превантивен подход, за да държи COVID-19 вън (от границите си)", заяви Хипкинс. Преди по-малко от месец Австралия и Нова Зеландия въведоха режим на безкарантинно пътуване помежду си - така наречения "балон за пътувания", след като в двете съседни страни за продължителен период от време не бяха отчетени никакви случаи на местно предаване на коронавируса.

"Граничният контрол е ключово средство за предотвратяване появата и разпространението на нови случаи, внесени от чужбина, и продължава да заема централно място в нашата стратегия за елиминиране на заразата", допълни Хипкинс.

Австралия посрещна католическия Великден без нито един нов случай на COVID-19

В четвъртък Нова Зеландия спря пътуванията от и до Нов Южен Уелс, най-големия по население австралийски щат, в който живее една трета от 25-милионното население на Австралия.

Причината бяха опасения от епидемичен взрив на COVID в Сидни, след като двойка без никаква връзка с високорискови професии или хора даде положителен резултат на тестове за коронавирус.

Случаите наложиха връщане на някои мерки за социална дистанция в района на Сидни. Беше организирана и кампания да бъдат накарани повече хора да се тестват, за да бъде определен източникът на заразата.

Нова Зеландия отменя карантината при пътувания до и от Австралия

Щатските здравни власти обявиха, че за второ поредно денонощие няма отчетен нов случай на заразяване, което разсея опасенията от по-голям епидемичен взрив в града.

Междувременно Австралия забрани пътуванията от Индия заради високо равнище на заболеваемост, но уточни, че от 15 май започва да извършва чартърни полети дотам за прибиране на свои граждани. 
БТА