/ ThinkStock/Getty Images
Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви, че от сряда страната ще влезе в сила национална карантина заради коронавируса, предава Франс прес.

Ардърн заяви, че засега Нова Зеландия, където бяха регистрирани 102 случая на заразяване с коронавирус и нито един смъртен случай, е относително слабо засегната от разпространението на вируса. Най-скорошните данни обаче са показали, че разпространението на заразатата се засилва в Нова Зеландия и че вече не става дума само за случаи, внесени от чужбина. Това, изтъкна Ардърн, създава необходимостта от взимане на радикални мерки.

"Ако не овладеем вируса, здравната ни система ще се срине и десетки хиляди новозеландци ще умрат. Най-лошият сценарий е недопустим". Той би довел до най-сериозната загуба на човешки животи в новозеландската история и аз не мога да поема такъв риск, категорична бе Ардърн..

В Нова Зеландия в сряда ще бъде обявена най-високата, четвърта степен на здравна тревога. Това означава, че училищата и компаниите, чиято дейност, не е наложителна, ще спрат работа и че новозеландците ще трябва да си останат у дома в продължение на четири седмици.

Тази мярка ще даде на правителството по-големи правомощия в сферата на разпределението на продуктите и реквизицията на сгради. Армията ще следи за спазването на карантината.
БТА