Хонконг
Хонконг / БГНЕС
Само допреди седмица, Хонконг беше образец за справяне с разпространението на коронавирусната инфекция, след като имаше относително малко случаи, въпреки че една от страните на фронтовата линия на епидемията с месеци, разказва CNN.

COVID-19 при хората е мутация на коронавирозата при животните (ВИДЕО)

Основната причина са ранно взетите мерки, когато епидемията се разпространяваше скорострелно в континентален Китай. Хонконг реагира светкавично и действа превантивно, като приложи това, което има в редица страни: изолиране и следене на нулевите пациенти и контактните лица, социално дистанциране, защитни облекла и маски, кампании за интензивно миене на ръцете.
 

Всичко това даде ефект в Хонконг. Градът с население с близо 7,5 млн. души имаше само 150 случая в началото на март. По това време заразата вече беше достигнала своя пик в други азиатски страни като Южна Корея и Япония, а по това време COVID-19 се разпространяваше вихрообразно в Европа и Северна Америка.

Куче под карантина в Хонконг е с отрицателни резултати за новия коронавирус

Хонконг отново е ролеви модел, но вече с друг акцент – какво става, когато прекалено рано занижиш мерките за сигурност. Броят на потвърдените случаи на инфекцията са се почти удвоили в последната седмица, като повечето от тях са внос от чужбина.

Лидерът на Хонконг Кари Лам обяви, че в сряда влиза за забрана за влизане на всички лица, които не са граждани на полуавтономния регион, няма вече да могат.


Същото важи за доста голяма част от Азия – континентален Китай, Сингапур, Тайван, които бяха първите страни, засегнати от коронавирусната инфекция. Всички те имат повторен „внос“ на заразата от завръщащи се хора от чужбина, поради което се налага нова вълна рестрикции и ограничения, след като се зараждат потенциални нови огнища.

Как Тайван успя да се спаси от коронавируса?

Това е и доказателството, че вероятно карантините и социалното дистанциране трябва да бъдат прилагани максимално дълго време, дори при забавяне или почти пълното изкореняване на COVID-19.