Талибани
Талибани / БТА
Бойци на афганистанския Национален фронт за съпротива (НФС) влязоха в нов сблъсък с талибаните в провинция Баглан, предаде ТАСС.

"Днес сутринта в района на Пули Хисар се подновиха боевете между талибаните и бойците" на НФС, съобщи източник, близък до Фронта. "Понасяйки загуби, бойците на талибаните бяха принудени да отстъпят от района", добави той, като уточни, че сблъсъците продължават.

НАТО: Борбата срещу тероризма ще продължи

Талибаните превзеха Афганистан с неочаквана бързина, след като САЩ обявиха, че изтеглят въоръжените си сили. На 15 август президентът Ашраф Гани напусна страната, а талибаните влязоха в Кабул без да срещнат съпротива. Противниците на новата власт организираха съпротивата си в долината Панджшер, под ръководството на Ахмад Масуд.

Бившият вицепрезидент Амрула Салех призова жителите на страната да подкрепят НФС, като се самопровъзгласи за временно изпълняващ длъжността на държавен глава.

На 12 септември говорителят на талибаните Забиула Муджахид обяви, че със завземането на Панджшер талибаните са установили контрол над цялата територия на страната. От своя страна Масуд заяви, че съпротивата срещу талибаните продължава и призова към общонационално въстание. Али Майсам Назари, говорител на силите на НФС уточни, че те преминават към тактика на партизанска война.
БТА