маска коронавирус
маска коронавирус / iStock/Getty Images
Носенето на предпазна маска днес стана задължително в градските центрове на повечето френски ски курорти в Изер и От-з-Алп поради влошаването на здравната ситуация, свързана с COVID-19, съобщиха префектурите в двата департамента, предаде Франс прес.

В Изер задължението за носене на маска на открито за всички лица над 11-годишна възраст важи до второ нареждане в ски курортите Дьоз Алп, Алп д'Юез, Шамрус и Вилар дьо Ланс, където по това време на годината има голям наплив на гости, обяви снощи префектурата в свое съобщение.

Префектурата в От-з-Алп реши да въведе от днес за срок от един месец същото ограничение в районите в подножието на ски зоната и в курортните центрове. Тези нови мерки ще се прибавят към вече въведените в ски курортите в съседните департаменти Савоа и От Савоа.

В Савоа носенето на маска на открито беше въведено от 24 декември в 38 ски курорта в департамента и ще остане в сила до 4 януари, ако мярката не бъде удължена.

В От Савоа разпореждане, прието на 30 ноември, прави това ограничение задължително до 4 януари в 46 общини на департамента, сред които и няколко зимни курорти. Това изискване беше разширено снощи до общо 51 общини.
БТА