/ БГНЕС, архив
Норвежки съд оповести името на заподозрения за смъртоносната атака в гей бар в Осло, при която загинаха двама души, а 21 бяха ранени, предаде Ройтерс.

Това е Заниар Матапур, норвежки гражданин от ирански произход. Нападението бе извършено в момент, когато градът се подготвяше за традиционния прайд в подкрепа на хората с хомосексуална ориентация.

Днес районният съд на град Осло ще разгледа мярката за неотклонение, докато трае досъдебното производство срещу Матапур. Ще бъде направена и оценка на психичното му състояние. 

12 000 души преминаха по столичните улици за „София Прайд“

Представители на ЛГБТК общността ще се съберат днес пред кметството в Осло, за да покажат солидарност и да почетат жертвите на нападението. Днешният ден е и годишнина от т.нар. Стоунуолски бунтовете в Ню Йорк от 1969 г., за които се счита, че са дали началото на  международното движение за защита на правата на гейовете.

Норвежките разузнавателните служби казаха, че Матапур е бил в полезрението им от 2015 г. и е бил част от ислямистка екстремистка мрежа, действала в страната, но в последно време не е давал повод за сериозни притеснения. Заподозреният иранец е обвинен в убийство, опит за убийство и тероризъм. Все още не е ясно как ще пледира той в съда. 

Матапур се е преселил в Норвегия с родителите си още като дете. По-късно е живял в Осло, станал е баща и в продължение на няколко години основните му приходи са били от социални помощи, разказа адвокатът му.
 
БТА