/ София Прайд
Над 12 хиляди души взеха участие в 15-ото издание на „София Прайд“.

Събитието е най-голямото шествие в подкрепа на човешките права в България. Участниците преминаха по улиците на столицата, а преди това се проведе грандиозен концерт. На сцената в подкрепа на каузата излязоха Камелия, Папи Ханс, Виктория, Hayes & Y, Мила Робърт, Прея, Дара Екимова, Рут Колева, Liana Georgi и специалният гост от Украйна – певецът Constantine. Събитието премина без проблеми, съобщават организаторите на парада. 

София Прайд

От сцената на "София Прайд 2022" организаторите призоваха за толерантност и защита на равните права. Те разказаха за двете спечелени дела тази година – спечеленото дело „бебе Сара“ и делото „Стоянова срещу България“ във връзка с жестокото убийство на Михаил Стоянов в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Тази седмица се очаква решение на съда във връзка с нападението на Рейнбол Хъб.

Приходите от София прайд ще бъдат дарени за същата кауза в Украйна

Симеон Василев от фондация GLAS сподели след събитието: “След 15 години София Прайд все още липсват законодателни промени, гарантиращи сигурност и равни права за ЛГБТИ хората, както на всички граждани на България. Но „София Прайд“ постигна промяна и тя беше в лицата на всички тези над 12 000 души, с които бяхме заедно в събота. За големите промени обаче е нужна политическа воля и осъзнатост, че хилядите души на площада не са цветен карнавал, а ясен призив за действия.”, добавят организаторите не шествието. 

На събитието присъстваха посланиците и представителите от посолствата на Франция, Великобритания, САЩ, Дания, Италия, Люксембург, Ирландия, Швейцария, Румъния, Швеция, Норвегия, Нидерландия, Финландия, и Чехия, които поздравиха участниците от сцената.

ВМРО искат отмяна на „София прайд“

Част от приходите по време на „София Прайд“ ще бъдат дарени за Киев Прайд, който тази година не се проведе заради руската военна агресия в Украйна. Организаторите ще обявят пълната сума на дарението в профилите на „София Прайд“ във Фейсбук и Инстаграм.

 
София Прайд