/ Анастас Търпанов
В събота ще се проведе 15-ото издание на София Прайд, припомнят организаторите.

Църквата за гей парада в София: Хомосексуализмът е греховно променяне на дадения от Бога пол

Музикалният концерт пред Паметника на Съветската армия започва в 16 часа, а шествието по улиците на София ще потегли след 19 часа. Част от приходите по време на София Прайд ще бъдат дарени за Киев Прайд.

Общински съветници от ВМРО в София вече поискаха от кмета на столицата Йорданка Фандъкова и общинския съвет да забранят провеждането на „София прайд“. От партията посочиха, че за да се обезпечи мероприятието, ще е необходимо командироването на десетки полицаи от цялата страна, както и че провеждането му ще струва хиляди левове на българския данъкоплатец.

Светият синод на БПЦ категорично изрази своето неодобрение и несъгласие и се противопоставя на организирането и провеждането на гей парада тази събота в София.

"Водени от загриженост за човека, който е създаден по Божий образ и подобие, с бащинска загриженост подчертаваме изконните истини за човечеството и настоятелно потвърждаваме, че хомосексуалното поведение е напълно съзнателно и греховно променяне на дадената от Бога полова идентичност. Половата ориентация не е въпрос на избор, а е както свидетелстват страниците на Свещеното Писание - твърдо установена даденост.

ВМРО искат отмяна на „София прайд“

Като пастири сме силно притеснени от засилващите се тенденции сред българското общество, в което приемането на хомосексуалните действия като нещо нормално и дори естествено сред младежта се увеличава. Проповедта и гласът на Църквата Христова в света наред със своето онтологично действие - да посочва категорично кое е добро и кое е зло и да проповядва с бащинска загриженост библейските и християнски нравствени ценности, завещани ни от Самия наш Творец", се казва в обръщението от Светия синод.