Норвегия загрижена за съдбата на медиците ни
Норвегия загрижена за съдбата на медиците ни / netinfo

Норвегия се тревожи по случая с медицинските ни сестри в Либия и се надява той да се реши по добър и справедлив начин. Това стана ясно след срещата на президента Георги Първанов и норвежкия премиер Йенс Столтенберг. Първанов е на държавно посещение в скандинавската страна.

Кралството участва във фонда за лечение на заразените със СПИН либийски деца с 20 000 евро. 

След срещата на Първанов с норвежкия министър-председател местните медии акцентираха във въпросите си към него върху предстоящото членство на страната ни в Европейския съюз и очакванията много българи да потърсят реализация в друга страна от Обединена Европа.

Георги Първанов беше категоричен, че българите не са заплаха за пазара на труда в Европа. В уверение на това той даде пример с нашите сънародници в Норвегия, които са около 1000 души и са с престижни професии – лекари, музиканти.

Първанов изрази надежда след влизането ни в Европейкия съюз, когато дойдат големите европейски инвеститори, да привлечем у нас онези млади българи, които сега се образоват в европейските столици.

В Нобеловия институт в Осло президентът Първанов изнесе лекция за настоящето и бъдещето на Балканите. Той отговори и на въпроси на аудиторията. Наш сънародник го попита как "компрометиран човек като него и бивш лидер на социалистическа партия” говори за бъдеще. Първанов отговори, че като президент неговата партия е България.