Норвегия отбелязва две години от масовото убийство, извършено от Брайвик
Норвегия отбелязва две години от масовото убийство, извършено от Брайвик / БГНЕС

Премиерът на Норвегия Йенс Столтенберг положи венец пред сградата на правителството в Осло в памет на 77-те жертви на крайнодесния екстремист Андреш Брайвик в деня, когато Норвегия отбелязва втората годишнина от терористичния акт, предаде ДПА.

В кратка реч пред правителствения комплекс, станал мишена на терориста, Столтенберг призова гражданите да бъдат единни и да запазят вярата си в основните ценности на норвежкото общество. "Длъжни сме да не се отказваме от нашите ценности, атакувани на 22 юли: човечността, многообразието, солидарността и отвореното общество. Те са най-мощното ни оръжие и най-силна защита срещу насилието и терора", заяви премиерът. Норвегия трябва да е отворена демокрация, където всеки да може да живее без страх, добави той.

През август миналата година Андерш Брайвик беше осъден на 21 години затвор за залагането на бомба в сградата на правителството и масово убийство на младежи, събрали се на политически лагер на остров Ютьоя, близо до Осло. При двете нападения бяха убити общо 77 души. Това е най-кървавият акт на насилие в Норвегия от Втората световна война насам, отбелязва БТА.

34-годишният Брайвик заяви, че целта му била да накаже управляващата Норвежка работническа партия заради неспособността й да овладее притока от мюсюлмански имигранти.

По-късно днес Столтенберг ще присъства на панихида в катедралата в Осло, след което ще посети и остров Ютьоя, където Брайвик застреляни 69 души, предимно младежи.