Никола Груевски
Никола Груевски / БГНЕС
Република Македония издирва с международна заповед Никола Груевски. Тайно и без полицията да забележи, той избяга в Унгария. Отбеляза се от Будапеща във Фейсбук, където написа, че е в Унгария и иска политическо убежище в страната на неговия приятел Виктор Орбан. След няколко дела, които му подготви Специализираната прокуратура, Груевски получи първата присъда за доставката на луксозния мерцедес. Почетният председател на ВМРО-ДПМНЕ, който призоваваше да дойдат да го арестуват, промени позицията си, след като МВР потвърди официално, че той е в Унгария.
 

Во последните неколку денови примив безброј закани по мојот живот. Јас сум во Будимпешта сега, и побарав политички азил...

Публикувахте от Nikola Gruevski в Вторник, 13 ноември 2018 г.

Груевски е избягал в Унгария?

Кой е Никола Груевски


Сега е беглец, който иска политическо убежище, но и депутат с редовна депутатска заплата в Собранието на Македония. Осъден е на две години затвор за случай, който разгневи обществото, когато стана ясно, че са изхарчени 600 000 евро за брониран автомобил.

Кариера

През 1999 г. Груевски стана министър на икономиката и започна политическата си кариера. Почти 20 години по-късно получи присъда затвор. Имало е и ще има политици, които са отивали в затвора, но за Груевски в македонските условия никой не предвиждаше това. Той управляваше сякаш винаги ще бъде лидер. Историята ще покаже какви дела е извършил, македонското правосъдие сега потвърди, че като премиер е повлиял за доставката на луксозния мерцедес С-600.

Роден е в Скопие на 31 август 1970 г. Он 1995 до 1998 г. работи в Балканска банка, после в Световната банка и в Европейската банка за възстановяване и развитие. Беше председател и основател на брокерската асоциация и направи първата трансакция на Македонската борса. През 1999 г. на 29 години стана министър на търговията в правителството на Любчо Георгиевски. След това стана и министър на финансите. През 2006 г. Груевски стана премиер. В този период бе въведен данък добавена стойност и започна процесът на раздържавяване на националната собственост в периода от 1945 - 1990 г. При прилагането на икономическите реформи в началото влиза в съюз с международните финансови институции и кредитори.

Никола Груевски
Guliver/Getty Images

"Ерата" на управление на Груевски е оцветена и икономически, и политически. Но и националистически. Той предприе данъчни промени, въвеждайки плоския данък, а през 2007 г. възкреси замрелия проект "Свободни икономически зони", след което последва широка и агресивна кампания на много фронтове за привличане на чуждестранни инвестиции.

Управлението му бе белязано от серия арести, които ще оставят дълбоки следи, част от тях оценени в международните доклади като политически.

Падане от власт

Технически началото на падането на премиера Никола Груевски започна през февруари 2015 г. Оповестена бе първата "политическа бомба" от страна на тогава опозиционния Социалдемократически съюз. Процесът на оповестяване на незаконно подслушваните материали започна и продължи. Но Груевски не отстъпи - напротив, обяви война на "предателите - местни и чужди". Все пак като част от договора от Пържино през януари 2016 г. Груевски подаде оставка от поста премиер. След смяната на властта Груевски стана депутат.

Затворът не е сигурен

Ще отиде ли един ден Груевски в затвора е неизвестно. МВР издаде и международна заповед за арест, управляващите казват, че ще вземат всички мерки да бъде върнат в Македония да изтърпи присъдата си затвор.
Сайт Фактор, Скопие/БТА