/ БГНЕС, архив
Бившият премиер на Република Северна Македония Никола Груевски е осъден на още шест години затвор по аферата "Талир 2", а вторият подсъдим, бившият главен правителствен секретар Кирил Божиновски, беше осъден на две години условно. И двамата са виновни за престъплението „злоупотреба със служебно положение и власт“ по делото, пише скопското издание „Слободен печат“.
 
Съдебният съвет от скопското поделение реши да конфискува партийната централа на ВМРО-ДПМНЕ, както и недвижимите имоти в цялата страна, закупени от сега осъдените и партията за партийни нужди.
 
„Никола Груевски и Кирил Божиновски са виновни, защото използваха службата си за осигуряване на нова партийна централа на ВМРО-ДПМНЕ. Наетото дружество „Бетон“ построи само сградата на партията, а не частта й, която според споразумението трябваше да бъде хотел“, аргументира се съдия Даниела Алексовска Стояновска.
 
В случая става дума за незаконно строителство на партийната сграда на ВМРО-ДПМНЕ в центъра на Скопие.
 
Според съда тази партийна сграда е на стойност около седем милиона евро.
 
„Подсъдимият Кирил Божиновски е действал съгласно разпоредбите на Никола Груевски“, каза в заключителната реч съдия Алексовска - Стояновска.
 
По това съдебно дело бяха обвинени бившият премиер Никола Груевски, който в момента е в Унгария, където получи политическо убежище от правителството на премиера Виктор Орбан, и бившият главен секретар на правителството и ВМРО-ДПМНЕ Кирил Божиновски. Груевски по-рано беше осъден на две години затвор за покупката на лимузина „Мерцедес“ и избяга от страната преди влизането в сила на присъдата.
 
Те бяха обвинени в злоупотреба със служебното си положение, позволявайки на юридическото лице ГД „Бетон” АД Скопие да построи централата на политическа партия ВМРО-ДПМНЕ, в момент, когато дружеството е сключвало договори за обществени поръчки с държавни органи и публични институции или фирми. .. противно на Закона за политическите партии, Закона за финансиране на политическите партии и Закона за задълженията.
 
Основното заседание по делото приключи вчера със заключителните думи на втория подсъдим по делото "Талир 2" Кирил Божиновски, който разкритикува Основния наказателен съд - Скопие, че правата му са били нарушени по време на процеса по това дело. Той отрече да се е договарял или договарял с АД - Бетон за изграждане на централата на ВМРО-ДПМНЕ и подчерта, че представените от прокуратурата доказателства не подкрепят обвинението.