Никола Груевски
Никола Груевски / БГНЕС
Една ефективна и пет условни присъди – това е епилогът на четиригодишния процес „Насилие в Център“, известен също и като „Шамари за Жерновски“, предава македонската редакция на „Радио Свободна Европа“ (РСЕ).

Бившият министър-председател Никола Груевски, който е в бягство, беше осъден на година и половина затвор, докато вторият обвиняем, бившият министър на транспорта и съобщенията Миле Янакиeски, получи условна присъда.

Никола Груевски вече не е почетен председател на ВМРО-ДПМНЕ

Подсъдимите Александър Трайковски, Дарко Стойчевски, Даниел Трипуновски и Игор Босковски също получиха условни присъди, които няма да бъдат изпълнени, освен ако не извършат друго престъпление.

Прокурорът Фатиме Фетаи заяви след присъдата, че не е доволна и обяви, че ще обжалва, защото вярва, че обвиняемите не заслужават нищо друго, освен затвор.

„Всички промени в обвинителния акт бяха направени въз основа на изявленията и доказателствата, представени в съда. Специализираната прокуратура и всеки друг орган прекратява действия, когато докаже обвиненията в съдебна зала. Нашата работа в първоинстанционната процедура приключва тук", заяви Фетаи.

Защитата също е недоволна от присъдата, тъй като в заключителните си думи поиска оправдателна присъда.
Агенция "Фокус"