/ istock
Жителите на град в Северозападна Нигерия отпразнуваха убийството на хипопотам, който е тероризирал местността в продължение на месеци.

Хипопотамът е нападнал смъртоносно рибар в град Яури, щата Кеби, заради което правителството да нареди животното да бъде убито за безопасността на общността, живееща по поречието на река Нигер.
  Популацията на хипопотамите в Нигерия бързо намалява през последните няколко десетилетия - според скорошни данни те наброяват едва около 100 животни, които живеят предимно в защитени зони.

Хипопотамът в Яури е бил заловен от млади мъже в общността, след това трупът му е бил пренесен с кану до двореца на един от високопоставените администратори на емира, а месото му е било раздадено на хората от местната общност.

„Ние сме град на рибари и фермери и този хипопотам накара мнозина да спрат да излизат навън от страх от нападение“, казва гражданин на Яури.

„Освен че уби член на персонала на емира, той рани сериозно още един човек - да не забравяме и щетите, които редовно нанасяше на земеделските ни земи.“

Ловът на животното предизвика критики от страна на активисти за правата на животните в Африка.

„Това е застрашен вид и ми стана тъжно“, казва Исяку Абдулахи, активист и основател на нигерийската инициатива „Африкански глас за животните“.

„Това, което хората от Яури е трябвало да направят, е да съобщят на съответните власти, които да го уловят и преместят.“

Хипопотамите са третите по големина сухоземни бозайници, а зъбите им достигат дължина до 50,8 см. Въпреки размерите си, те могат да развиват скорост до 32 км/ч.

Въпреки че животните са тревопасни, те могат да станат изключително агресивни, когато се чувстват застрашени или местообитанията им са нарушени - и всяка година убиват около 500 души в Африка.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
ВВС