Нигерия започна национална инициатива за кръводаряване, тъй като страната е изправена пред огромен недостиг на кръв. Властите казват, че Нигерия получава само една четвърт от годишното кръводаряване, от което се нуждае, оставяйки пациентите и болниците в отчаяна нужда от кръв при спешни случаи.

Нигерийският музикант Ексел Прейзуърт живее със сърповидно-клетъчна анемия от три десетилетия, предаде VOA/Voice of America.

 Прейзуърт е трябвало спешно да получи кръвопреливане този юли.

“В болницата нямаше кръв. Мисля, че кръвната им банка беше празна. Дори не знам дали изобщо са имали кръвна банка. Така че трябваше да започнем да търсим кръв”, обясни Прейзуърт. Той чака повече от пет часа роднина да дари кръв.

Националната агенция по кръводаряване на Нигерия заяви през 2023 г., че страната получава около 27% от приблизително 1,8 млн единици кръв, от които се нуждае годишно. 

Нигерийските здравни власти обвиняват дезинформацията, културните и религиозни предубеждения, както и недостатъчното финансиране на операциите на Националната агенция по кръводаряване  за нежеланието на хората да даряват кръв.

Сериозният недостиг на кръв в Нигерия често принуждава отчаяните пациенти да разчитат на така наречените ‘кръвни рекетьори’ — нелегални донори, които дават кръв срещу заплащане, но тогава липсват и гаранции, че кръвта е безопасна.

Нигерийското правителство обяви инициатива през септември за създаване на центрове за даряване на кръв във всичките 774 района на местното управление. Целта е да се гарантира, че има достатъчно кръв за спешни медицински случаи. 

“Има апатия относно кръводаряването. Хората не обичат да даряват кръв. Те чувстват, че ако дарят кръв, може да умрат. Ходим във висши учебни заведения, където има млади хора, а също така ходим в църкви, които са гъсто населени, търговски центрове, пазари", каза Иджеома Лео-Ннади от Националната агенция по кръводаряване.

“Мисля, че е важно, защото има някой, който има нужда от това. И тъй като аз имам достатъчно, мисля, че мога да даря”, каза кръводарителят Баликису Мохамед. 

Прейзуърт използва музиката си, за да образова другите относно сърповидно-клетъчната анемия и да насърчи хората да даряват кръв. През 2022 г. той стартира организация с нестопанска цел, наречена The Sickle Sound.

Лео-Ннади казва, че Националната агенция по кръводаряване  има за цел да има един милион безопасни кръвни звена, запазени в шест центъра в страната, но службата не каза кога се очаква да се постигне тази цел.

Дотогава много хора като Прейзуърт  ще се борят да получат животоспасяваща помощ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA