/ Istock
Автобус, превозващ вярващи мюсюлмани, които празнуват раждането на пророка Мохамед, катастрофира в северната част на Нигерия, в щата Кадуна, и уби най-малко 25 деца, съобщи официален представител.

Организаторите на религиозното поклонничество съобщиха, че броят на жертвите е 40, а 31 са ранени, предаде АФП.

Инцидентът е станал, когато претовареният с млади привърженици на суфийския орден „Тиджания“ автобус е загубил контрол и се е блъснал в камион в района на Лере, съобщи Кабиру Надабо, ръководител на местния офис на нигерийската агенция за пътна безопасност FRSC.
 

„Автобусът е бил претоварен с 63 деца, а шофьорът е карал с безразсъдна скорост, когато е загубил контрол и се е забил в камион“, казва Надабо.

„Петнадесет от тях загинаха на място, а 48 ранени бяха откарани в различни болници, сред които 10 починаха на следващия ден, с което броят на загиналите нарасна на 25“, каза той.

Децата са били от село Квандаре и са се отправяли към близкия град Саминака за ежегодните празници Маулуд, посветени на раждането на Пророка, каза Надабо.

Той каза, че броят на загиналите може да се промени, тъй като ранените са били откарани в болници на различни места и той не е получил допълнителна информация.

Дикко Дахиру, един от организаторите на пътуването, заяви, че при инцидента са загинали 40 деца, а 31 са били ранени.

„Автобусът е превозвал 71 пътници и 36 са загинали на място, а още четирима са починали в болница на следващия ден“, казва Дахиру, чийто племенник е сред загиналите.

Пътните произшествия са често срещано явление по лошо поддържаните пътища на Нигерия, което до голяма степен се дължи на превишената скорост и пренебрегването на правилата за движение.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
 
БГНЕС