/ Gulliver/Getty Images
Кралят на Нидерландия Вилем-Александър нареди да бъде направено независимо проучване на ролята на кралското семейство в колониалното минало на страната, съобщи информационната служба на правителството, цитирана от Ройтерс.

Трима нидерландски историци и експерт по правата на човека ще проведат разследването, което се предвижда да продължи три години и да обхване периода от края на 16-ти век до "постколониалното" настояще, заяви службата.

"Задълбоченото познаване на миналото е съществено, за да се разберат историческите факти и събития и да се види тяхното въздействие върху човешките същества и общности колкото се може по-ясно и честно", каза кралят.

Очаква се този месец правителството на Нидерландия да се извини за своята роля в робството по време на колониалното минало на страната и да предостави около 200 милиона евро за фонд за насърчаване на информираността за ролята на колониалната сила в робството и 27 милиона евро за откриване на музей на робството.

В Нидерландия и Португалия нападнаха паметници на хора, свързани с колонизация

Миналата година консултативна експертна група препоръча правителството да признае трансатлантическата търговия с роби от 17-ти до 19-ти век за престъпление срещу човечеството.

Нидерландската централна банка се извини по-рано тази година за ролята си в търговията с роби и каза, че ще финансира проекти за повишаване на информираността за робството и за намаляване на въздействието, което то все още оказва върху хората.

Нидерландците са играли значима роля в световната търговия с роби от 17-ти до края на 19-ти век, когато Нидерландия премахва робството. Близо 600 000 души са били превозени с кораби от нидерландската Западноиндийска компания, за да бъдат превърнати в  роби, показват нидерландски държавни данни.
БТА