/ Gulliver/Getty Images, архив
Демонстранти повредиха днес в Нидерландия статуите на морски офицер, участвал в трафика на роби, и на убит съвременен крайнодесен политик, предаде Франс прес.

Статуята на Пит Хайн - адмирал от 17 в., свързан с нидерландската западноиндийска компания и смятан за един от най-големите герои на нидерландския флот, беше надраскана с думите "убиец" и "крадец" тази нощ в Ротердам.

Червени длани бяха нарисувани по стените на център за изкуство в крайбрежния град, наречен на капитана на флота на Хайн - Вите де Вит.

Свалиха паметник на британски военноморски офицер от антирасистки съображения в Нова Зеландия


Също в Ротердам, статуя на застреляния през 2002 г. крайнодесен политик Пим Фортейн, беше частично покрита с черна лента и надраскана с различни лозунги като "Не на расизма".

В португалската столица Лисабон беше обезобразена статуя на португалския католически мисионер от 17 в. Антониу Виейра, участвал в покръстването на коренно население в Бразилия през колониалния период. Статуята беше бързо почистена, съобщи по-късно кметството в Лисабон.

В Лондон опаковат със скеле статуя на Чърчил от страх за разрушителни сблъсъци в събота (ВИДЕО)

Паметникът включва фигурата на свещеника, заобиколен от три деца от коренното население в Бразилия - бивша португалска колония. Той беше напръскан снощи с червена боя, а на постамента имаше надпис, гласящ "Дайте независимост!". Полицията в Лисабон каза, че започва разследване на вандалския акт.
 


Статуята, поставена през 2017 г., е пред църквата "Сао Роке", на няколко метра от квартала Байро Алто. Тя отдава почит на този португалски мислител, защитавал коренното население на Бразилия.

Група граждани се противопоставяха на тази инициатива за издигане на паметник в негова чест, твърдейки, че Виейра, е отричал робството избирателно, защото не се е обявил срещу поробването на африканци.