Помощта на Европейския съюз за Гърция за справяне с бушуващите в страната пожари беше значително увеличена с екипи пожарникари от още четири страни, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА. 

След второто искане от гръцкия орган за гражданска защита до Механизма за гражданска защита на ЕС (UCPM) Германия изпрати два самолета „Еър трактор“ (Air Tractor), Швеция изпрати още два самолета „Еър трактор“, Хърватия изпрати воден бомбардировач CL-415. Изпратеният от Чехия хеликоптер „Блекхок“ (Blackhawk) се очаква да кацне в Гърция довечера.

Освен това 56 румънски пожарникари с 10 противопожарни автомобила се борят с пожарите в Гърция от понеделник (21 август), както и два самолета „Еър трактор“, изпратени от Кипър.

След големите пожари в Гърция: Замърсяване десет пъти над нормата във въздуха (ВИДЕО)

Припомняме, че българските пожарникари също ще окажат помощ на гръцките си колеги за справяне с възникналите големи горски пожари, съобщиха от полицията по-рано днес.
 
Очаква се модулът да потегли около 16 часа на 23 август от района на Кърджали през ГКПП „Маказа“ за Р. Гърция. В състава на модула влизат 5 пожарни автомобила, 2 микробуса, оперативен автомобил и 36 пожарникари от РДПБЗН – Кюстендил, Благоевград, Габрово, Шумен и СДПБЗН.
 
Ръководител на екипа е директорът на РДПБЗН – Благоевград комисар Валентин Христов Василев, заместник ръководител е главен инспектор Радослав Стефанов от Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението в Габрово. Очаква се българските пожарникари да подпомогнат гръцките екипи за наземно гасене в района на Александропулис.
БТА