Продължават екстремните метеорологични условия в Гърция, характеризиращи се с високи температури и силен вятър, като за последните три дни са избухнали 209 нови пожара, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ.

Пожарите край гръцката столица Атина продължават да бушуват, като изгориха къщи и магазини във Фили и хиляди декари гора в района, съобщи телевизия „Скай“. Ситуацията там се определя като много тежка и жителите в района се евакуират по сигнал на властите. Борбата на пожарникарите е да предотвратят разпространението на пожара към най-голямата гора край Атина в планината Парнита.

Говорителят на пожарната Янис Артопиос съобщи, че на фронтовете на пожарите край Атина работят сухопътни сили, седем самолета, включително два от Швеция и два от Германия, които бяха изпратени вчера, осем хеликоптера и доброволци.

Апокалиптични картини в Гърция: Невиждан огнен ужас, димна завеса и страх (ГАЛЕРИЯ)

Сутринта от района бяха евакуирани три центъра за възрастни хора със 150 души. 

Битката с огъня в района на Еврос в Северозападна Гърция се води за пети пореден ден, като огънят гори на шест фронта, заяви говорителят на пожарната. На място там помагат пожарникари от Румъния и пет самолета, два от които са кипърски, подчерта Артопиос. 



В Кавала общата картина на пожарите е подобрена, като там има само два активни фронта, над които действат два самолета, един от които е от Хърватия.

Като огромен се характеризира и фронтът в префектура Беотия в Централна Гърция, където до вчера вечерта бяха евакуирани девет населени места, а хиляди декари гори и маслинови дървета бяха изпепелени. Към момента ситуацията е подобрена, съобщи ЕРТ.

Артопиос посочи, че за днес е обявен много висок риск от пожари в няколко области на страната. „Условията продължават да са трудни и в някои случаи екстремни. Всички сили на
Гражданската защита остават нащрек и се борят в огнищата на пожарите“, подчерта той.

Един от пожарите е частично овладян – този в Псахна на остров Евбея (Евия), предаде ЕРТ.
Анна Нацариду/БТА