По време на жестоките горещини и сушата, които през последните седмици изсушиха френската провинция, една група се оказа неохотен победител: производителите на сол в северозападния регион Геранд.

Снежнобялата сол Fleur de Sel ("цветето на солта"), която кристализира на повърхността на водата, е една от най-фините соли на световните пазари и се продава на дребно в Съединените щати по над 100 долара за килограм.

С повишаването на температурите през последните месеци и почти липсващите валежи, които ускориха изпарението на солената вода в региона, производството нарасна рязко.
 
"Вървим към рекордно производство", казва производителят Франсоа Дюран, който работи в солниците от повече от 20 години.

Производството на морска сол през последните 10 години е било средно около 1,3 тона на солница, но тази година добивът е почти двойно по-голям - 2,5 тона, казва той.

Той признава, че това го прави един от малкото краткосрочни печеливши от изменението на климата, докато части от страната се борят с горските пожари и недостига на вода.

Проучване: Солта скъсява живота

"Може да се каже, че да. За съжаление", продължава той. "Ясно е, че това е добре за нас."

В региона, който е по-известен с променливото си атлантическо време, повече от 40 дни непрекъсната слънчева светлина и леки ветрове означават оскъдна почивка за работещите на солниците, казва работничката Одри Лойер.

Това е изтощителен труд: Под жаркото слънце работниците карат колички по тесните кални стени, които разделят всеки басейн, и изстъргват морската сол от дъното на равнината, използвайки методи и инструменти, които почти не са се променили през последните повече от четири века. В процеса на събиране на реколтата не се допуска използването на машини.

"Работниците са уморени", казва Матилд Берже, производител на сол, който държи местен магазин. "В равнините не е имало достатъчно дъжд, за да се оправдае почивката."

Експерт посочи продукти, които унищожават имунната ни система

Бержие също така се притеснява, че интензивното темпо, което се налага заради безкрайното слънце това лято, е неустойчиво, тъй като се опасява, че крехките кални структури, в които се изпарява морската вода, може да не издържат на такава усилена работа година след година.

Когато слънцето най-накрая залезе за тазгодишния рекорден сезон, производителите на сол в региона може да се чудят какво да правят с цялата сол, ако непрекъснатите горещини станат норма. Няколко земеделски стопани заявиха пред Ройтерс, че вече разполагат с резерви за следващите няколко години.
"Някои от тях вече спряха да работят през този сезон", казва Берже.
БГНЕС