Невинен, излежал 18 г. за престъпление, извършено от други, ще вземе компенсация от 3,5 млн. долара
Невинен, излежал 18 г. за престъпление, извършено от други, ще вземе компенсация от 3,5 млн. долара / iStock/Getty Images
Полският гражданин Томаш Коменда ще получи почти 13 милиона злоти (около 3,5 милиона долара) като компенсация, че невинен е излежал 18 г. затвор.

Преди осемнадесет години в малък полски град почина 15-годишно момиче - изнасилено и зарязано на студа. 23-годишният Коменда е признат за виновен за това престъпление и осъден на 25 години затвор.

В САЩ бе изпълнена 13-ата и последна за мандата на Тръмп смъртна присъда

Наскоро, обаче, по делото се появиха нови доказателства, по-специално резултатите от експертизи, които доказаха невинността на осъдения. В резултат Томаш Коменда беше признат за невинен в убийство и изнасилване и беше освободен след 18 години затвор.
След освобождаването си Коменда реши да поиска обезщетение от държавата и чрез съда изиска 18 милиона злоти (около 4,8 милиона долара) - един милион за всяка година, прекарана в затвора.


Според портала RMF FM, в понеделник Ополският окръжен съд реши, че Коменда ще получи 12 811 533 злоти като компенсация и възстановяване. Съдебното заседание се проведе при закрити врати.

Междувременно правоохранителните органи успяха да открият истинските извършители на смъртта на момичето. И двамата вече са осъдени на по 25 години затвор.

Превод и редакция: DarikNews