/ БГНЕС
Израелският премиер Бенямин Нетаняху реагира остро след споразумението между политическите му противници за съставяне на широко коалиционно правителство, което ще го отстрани от властта. Той призова десните депутати в Кнесета да гласуват срещу новото правителство от 8 партии, включително десни.

„Всички депутати, избрани с гласове на десницата, трябва да се противопоставят на това опасно ляво правителство“, написа Нетаняху в социалните мрежи, цитиран от БНР.

Центристът Яир Лапид, лидер на израелската опозиция, обяви късно снощи, че има достатъчно подкрепа в парламента, за да състави правителство.

Бенет и Лапид се съгласиха за коалиция, която да сложи край на управлението на Нетаняху

Новата управляваща коалиция ще бъде съставена от цели осем партии, някои от които с твърде различни политически цели. Единственото, което ги обединява, е целта да бъде отстранен от власт Нетаняху.

Решителният момент бе договарянето на Лапид с малката ислямистка формация „Раам“ (Обединен арабски списък), водена от Мансур Абас. Тя ще е първата партия на арабското малцинство в Израел, станала част от управляваща коалиция.

Новото правителство на Израел трябва да получи вот на доверие в Кнесета.
БНР