/ Gulliver/Getty Images
Лидерът на твърдолинейната десница в Израел Нафтали Бенет обяви подкрепа за "правителство на промяната" и каза, че ще се опита да състави коалиция с противниците на министър-председателя Бенямин Нетаняху, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Бенет, който ръководи формацията "Ямина", каза на предавана по телевизията пресконференция, че ще работи за съставяне на правителство на националното единство с опозиционния лидер Яир Лапид.

Той заяви, че е взел решението, за да не позволи да се стигне до пети поредни избори в Израел за малко повече от две години.

ООН ще разследва престъпленията при конфликта между Израел и Хамас в ивицата Газа


Този ход на Бенет може да позволи на Лапид да сформира коалиция от десни, центристки и леви формации и да сложи край на 12-годишното управление на Нетаняху.

В отговор Нетаняху обвини Бенет, че предава израелската десница, и призова националистическите политици, участващи в коалиционните преговори, да не създават "ляво правителство".

"Правителство като това е опасност за сигурността на Израел, а също така е опасност за бъдещето на държавата", каза премиерът в предавано по телевизията изявление.
Според Нетаняху все още е възможно да бъде съставено дясно правителство.

Лапид, чиято центристка партия "Йеш атид" се нареди на второ място на изборите през март след дясната партия "Ликуд" на Нетаняху, има срок до сряда да обяви ново правителство.
БТА