Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху / БГНЕС
Израелският премиер Бенямин Нетаняху отправи предупреждение към ливанското шиитско движение Хизбула и към други, след като израелските сили осуетиха опит за проникване на израелска територия на предполагаеми екстремисти, предаде Асошиейтед прес.

Разбихме група екстремисти, а сега ударихме и тези, които ги изпращат. Ще направим всичко, каквото е необходимо, за да се защитим. Предлагам на всички тях, включително на Хизбула, да го имат предвид, каза Нетаняху при посещение във военна база.

Отново високо напрежение между Израел и Хамас

Снощи израелската армия обяви, че е ударила цели в Сирия след опит на екстремисти да заложат експлозиви в района на Голанските възвишения. При акцията за поставяне на експлозивите израелската армия е нанесла удар по четиримата вероятни извършители, при който те са били убити.

Това става на фона на изострено напрежение по северната граница на Израел след неотдавнашен израелски удар, при който в Сирия е бил убит боец на Хизбула и заради който се очакват ответни действия от страна на ливанското движение.

След въздушния удар контролираните от Израел Голански възвишения бяха обстрелвани от сирийска територия, на което израелската армия отговори с атака по позиции на сирийската армия и изпращане на подкрепления в района на границата.

Протести в Израел: Хиляди отново поискаха оставката на премиера (ВИДЕО)

Миналата седмица Израел съобщи, че е осуетил опит за проникване на израелска територия на бойци на Хизбула откъм Ливан, при което се стигна до една от най-сериозните размени на огън по нестабилната ливанско-израелска граница след войната между Израел и Хизбула през 2006 г.

Израел смята Хизбула за най-непосредствената заплаха за сигурността си. Откакто при едномесечната война през 2006 г. групировката постави Израел в патова ситуация, тя натрупа опит по бойните полета на Сирия, воювайки на страната на сирийското правителство в кървавата гражданска война там, отбелязва Асошиейтед прес.
БТА