27-годишният Хурам Бут, смятан за водач на триото терористи от събота в Лондон, е бил толкова безочлив, че открито е позирал с черния флаг на "Ислямска държава" при заснемането на документален филм на телевизия "Ченъл фор", озаглавен "Съседите джихадисти", съобщава "Дейли телеграф". Той и други екстремисти от забранената терористична група"Ал Мухаджирун" даже са били задържани от полицията за час за дребно провинение, но са били освободени.

Разкриха кои са двама от атентаторите от Лондон

Във филма, излъчен през 2015 г., Бут е заснет как се намесва, докато полицията обискира един от лидерите на групата. Той повишава глас и вика: "Защо го пипате!" В друг клип иска компас, за да знае накъде е Мека, за да отправи молитви.

Впоследствие МИ5 и службите за борба с тероризма са започнали да разследват Бут, като следствието е било още в ход до атаката му в събота вечерта с двамата съмишленици. В момента, когато е бил прострелян смъртоносно от полицията, Хурам Бут е носел фланелка на футболния клуб "Арсенал" и привързана към кръста фалшива бомба.

терористични атаки Лондон
БГНЕС

7 жертви и десетки ранени при терористичен акт в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Известните на властите връзки на Бут с "Ал Мухаджирун" пораждат сериозна тревога, че той не е бил спрян навреме. Тази групировка, забранена след бомбените атентати от 7 юли 2005 г., и нейните "наследници" са свързвани с една четвърт от ислямистките терористични нападения и заговори, отбелязва "Дейли телеграф".

"Гардиън" пише, че над 130 имами и мюсюлмански лидери са заявили, че няма да отправят заупокойни молитви за извършителите на съботната атака. Според вестника това е много необичайна мярка, предшествана от декларации на водачи от мюсюлманската общност във Великобритания, че ще удвоят усилията да изкоренят екстремизма. В една от декларациите се казва: "Ислямски дълг на всеки мюсюлманин е да бъде лоялен към страната, в която живее. Сега ние се питаме как екстремизмът и омразата са обзели някои елементи от нашата общност", пише "Гардиън".

Стотици хора се събраха на бдение, за да почетат паметта на жертвите на атентата в Лондон
Guliver/Getty Images

БТА