Седем души загинаха, а близо 50 човека бяха ранени и хоспитализирани след нападения в центъра на Лондон в събота вечерта, които полицията и властите разглеждат като терористичен акт, обобщава Франс прес. Нападателите са били трима и са ликвидирани. Няма ранени българи при атаките в британската столица. Дванадесет души са задържани в Източен Лондон след терористичния акт снощи. 
 
Няма пострадали българи при атаките в Лондон

Лондон терористични атаки
БГНЕС


 В 22,08 ч. вчера вечерта местно време полицията в Лондон получила сигнал, че бял микробус се е врязал в хора на лондонския мост Лондон бридж. След това полицията получила и сигнали за нападения с нож в съседен квартал - Бъроу маркет, намиращ се на левия бряг на река Темза.Терористични нападения взеха седем жертви, а според съобщения близо 50 души са ранени и хоспитализирани след нападенията. Имало е и хора с по-леки наранявания, които са получили помощ на място.
 
Нападателите са били трима души. Те първо са се врязали с бял микробус в хората на Лондон бридж. После продължили с превозното средство, което се ударило в оградата на катедралата в Саутуорк в Бъроу маркет. След което тримата нападатели навлезли в квартала Бъроу маркет и нахлули в ресторанти и барове, където започнали да ръгат с ножове хората.
 
Полицията е реагирала за по-малко от 10 минути след първия сигнал. Тримата нападатели са ликвидирани, обяви полицейски говорител. Нападателите са носели имитация на пояси с експлозиви. Началничката на лондонската полиция Кресида Дик каза, че тримата нападатели са били застреляни от полицията в рамките на няколко минути.
 
Тереза Мей призова за по-строги мерки за борба с тероризма

Както в Манчестър преди около две седмици, лондончани незабавно се притекоха на помощ на хората, попаднали на мястото на атаките. Чрез социалните мрежи жителите предлагаха храна и подслон на пострадалите, заведения отвориха вратите си за евакуираните от хотелите в зоната, отцепената от полицията след атаките. Най-малко една транспортна компания предложи безплатен превоз на онези, които са се оказали блокирани в района, посочва Асошиейтед прес.
 
 
Лондон бридж е една от основните пътни артерии в Лондон, водеща към Лондонското сити. Бъроу маркет е известен с пазара си за хранителни стоки. Нощем това място е известно с динамичния си нощен живот и със заведенията си, които особено в събота вечер са пълни с хора. Недалеч оттам се намира и гарата на Лондон бридж и небостъргачът Шард, който е най-високият във Великобритания.

Кресида Дик призова лондончаните да запазят спокойствие и да бъдат бдителни. Тя допълни, че полицията засега не вярва, че има други заподозрени за атаката, които може да са избягали.
 
Нападателите от Лондон вероятно са "радикални ислямски терористи"

Запитана дали знае кои са тримата нападатели, Кресида Дик отвърна: "Не знам". Тя каза, че полицията в Лондон работи сега с колегите си от националната антитерористична полицейска мрежа и с други разузнавателни агенции и служби за сигурност, за да научи подробности за нападателите.
 

Лондон терористични атаки
БГНЕС

Тя призова сънародниците си да не реагират прекомерно след нападението и да не изливат гнева си върху хора от други общности. Междувременно британският вътрешен министър Амбър Ръд заяви, че нападателите вероятно са "радикални ислямски терористи".
 
Реакциите след терористичните атаки в Лондон

Лидери от целия свят, сред които Еманюел Макрон, Ангела Меркел, Жан-Клод Юнкер, Джъстин Трюдо и Доналд Тръмп, изразиха съпричастност с британския народ.
 
Заради атентата в Лондон британските партии преустановяват временно националните си предизборни кампании, предаде Ройтерс. Ще продължат само кампаниите на местно ниво. Парламентарните избори във Великобритания са на 8 юни. Те ще се проведат на тази дата, категорична е премиерът Тереза Мей.
 
Полицията обяви, че ще засили присъствието си в столицата през следващите дни преди предсрочния вот.

Атентатите във Великобритания от 2005 година насам

Снощният атентат е третият в Обединеното кралство за по-малко от три месеца, припомня АФП. Той бе извършен 12 дни след атентата, при който камикадзе се взриви в края на концерта на певицата Ариана Гранде в Манчестър и уби 22 души, а близо 100 човека бяха ранени.
БТА