Британският вътрешен министър Амбър Ръд
Британският вътрешен министър Амбър Ръд / БГНЕС, архив
Нападателите, които убиха седем души и раниха 48 човека в центъра на Лондон снощи, са вероятно "радикални ислямски терористи", заяви британският вътрешен министър Амбър Ръд, цитиран от Ройтерс. Тримата нападатели, убили и ранили хора при нападения на Лондонския мост и Бъроу маркет в събота вечерта,  бяха ликвидирани от полицията.

"Както заяви премиерът, ние сме убедени, че те са били радикални ислямски терористи, от начина, по който са били надъхани, и ние сме длъжни да открием повече откъде идва тази радикализация", посочи Ръд за телевизия Ай Ти Ви. Ръд отказа да съобщи дали извършителите на атаката са били известни на властите преди това. "Операцията продължава и ние откриваме повече факти за това кои са били тримата", коментира Ръд.

7 жертви и десетки ранени при терористичен акт в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Вътрешният министър каза също, че няма данни атаката в Лондон да е свързана със самоубийствения атентат на 22 май на концерт в Манчестър, при който бяха убити 22 души. "Смятаме, че е това е малко вероятно. По-скоро изглежда, че няма връзка, но засега не можем да я изключим напълно", каза тя.

Ръд добави, че на заседанието на кабинета за сигурност "Кобра" не е било обсъждано предприемане на повече действия в Близкия изток.

Няма пострадали българи при атаките в Лондон

Вътрешният министър на Великобритания заяви, че е необходимо международно споразумение, за да бъдат накарани интернет компаниите да отстраняват радикалното съдържание.

Полицията използвала нова система за предупреждение при атентата в Лондон

Междувременно стана ясно, че 12 души са задържани в Източен Лондон след атентата в събота.
БТА