Британската полиция съобщи имената на двама от тримата нападатели от Лондон, предадоха световните агенции.

7 жертви и десетки ранени при терористичен акт в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Атентаторът от Лондон Хурам Шазад Бут
БГНЕС


Шефът на звеното за борба с тероризма към полицията Марк Роули каза, че единият е 27-годишният Хурам Шазад Бут, който е британски гражданин, роден в Пакистан, известен на службите за сигурност. Те обаче не са разполагали с елементи, навеждащи на мисълта, че той е подготвял атентат.
 

Атентаторът от Лондон Рашид Редуан
БГНЕС


Вторият е 30-годишният Рашид Редуан, който е претендирал, че е от мароканска или либийска националност и който е бил непознат на службите за сигурност. Редуан е използвал и друга самоличност. Представял се е за Рашид Елхдар и е твърдял, че е на 25 години.


Двамата мъже живеели в квартала Баркинг в източната част на Лондон, където полицията задържа няколко души в последните дни.

Разследването продължава за установяването на самоличността на третия нападател.

Ислямска държава пое отговорност за атентата в Лондон

Според някои британски медии Хурам Бут се е появил миналата година в документален филм, излъчен по Канал Четвърти и озаглавен "Моите съседи джихадистите". Той е работел за лондонската компания за обществен транспорт, твърдяха медиите.

По-рано ирландската държавна телевизия РТЕ съобщи, като се позова на полицейски източници, че един от тримата нападатели е бил мароканец, живял в Дъблин, женен за шотландка.

 Седем души загинаха, а близо 50 човека бяха ранени и хоспитализирани след нападения в центъра на Лондон в събота вечерта, които полицията и властите разглеждат като терористичен акт. Сред ранените е българин, който е в болница в стабилно състояние.
 
Тереза Мей призова за по-строги мерки за борба с тероризма

Трима нападатели се врязаха с бял микробус в хората на Лондон бридж. После продължиха с превозното средство, което се удари в оградата на катедралата в Саутуорк в Бъроу маркет. След което тримата нападатели навлязоха в квартала Бъроу маркет и нахлуха в ресторанти и барове, където започнаха да ръгат с ножове хората.

Нападателите бяха ликвидирани от полицията.
 
Нивото на заплаха от тероризъм във Великобритания остава "сериозно"

Нивото на терористична заплаха
във Великобритания остава "сериозно" дни преди предсрочните парламентарни избори на 8 юни. 
БТА