/ iStock/Getty Images
В понделник в Естония започват мащабни военни маневри на НАТО, които се считат за едни от най-големите, провеждани някога в историята на Балтийските страни. Ученията, с кодово име "Таралеж," ще се проведат в Естония през следващите две седмици и в тях ще участват 15 000 войници от десет държави, включително британски, американски, финландски и шведски, съобщава BBC.
 
Въпреки факта, че военните учения бяха планирани много преди Русия да започне нахлуването в Украйна, те ще се проведат в момент на повишено напрежение между НАТО и Москва.
 
Тези маневри са много символични за балтийските държави в контекста на руската военна операция в Украйна, защото целят да проверят способността на тези страни да отговорят на подобно нахлуване на вражески сили, оценява BBC.
 
В допълнение към „Таралеж 2022“, още няколко учения се провеждат едновременно в Естония и в близост до нея. Латвия организира маневри Namejs, които, наред с други неща, отработват трансгранично сътрудничество и съвместни командни процедури с естонските отбранителни сили. Като част от учението Defender Europe, американските морски пехотинци ще взаимодействат с естонски военен персонал на Сааремаа, а в морето ще се водят живи стрелби. Командването на Северната дивизия на НАТО ще проведе учения на Рицарския легион.
 
В учението „Таралеж 2022“ ще участват армията, военновъздушните сили и флота, милицията на Лигата за отбрана, както и киберкомандването, командването за поддръжка и командването за специални операции. Освен това в ученията ще участват и подразделения от бойната група на НАТО, дислоцирана в Естония, както и части на съюзниците, които пристигнаха тук по време на ученията.
 
В маневрите ще бъдат задействани около 7100 резервисти, 2500 военнослужещи, 2000 войници по договор и 4200 съюзнически войници от десет държави. Включени са стотици единици техника, включително бронирани превозни средства, бойни машини на пехотата, танкове, кораби, вертолети и самолети.
 
Припомняме, че в началото на май във Финландия започнаха ученията на НАТО „Стрела-22“. В тях участват около 3400 души, 150 бронирани машини и около 300 други превозни средства.