НАТО упреква Русия, че усложнява постигането на мир в Сирия
НАТО упреква Русия, че усложнява постигането на мир в Сирия / БГНЕС, архив

Заместник-генералният секретар на НАТО Александър Вършбоу обвини Русия, че е усложнила постигането на трайно решение на насилието в Сирия, като бомбардира силите на умерената опозиция, предаде Франс прес.

"Тъй като Русия предложи по-високо ниво на военна подкрепа на президента /на Сирия Башар/ Асад, включително бомбардирайки групите на умерената опозиция и прогонвайки хиляди цивилни от Алепо и други градове, тя направи още по-трудно намирането на трайно решение на насилието, постигането на мир чрез преговори и политическия преход", изтъкна Вършбоу на конференция във Варшава, организира от полския Институт за стратегически изследвания.

Путин и западноевропейски лидери подкрепиха пътната карта за мир в Сирия

Заместник-шефът на НАТО изрази надежда, че настоящото примирие ще се превърне в "нещо по-трайно" и изтъкна, че "Русия все още може да използва влиянието си върху /президента/ Асад и да стане мирна сила в Близкия изток". Вършбоу обаче изрази съжаление, че "крайна цел на Москва все още не ясна".

27 февруари - влиза в сила споразумение за спиране на огъня в Сирия

Междувременно външният министър на Русия Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери призоваха за бързо подновяване на междусирийските преговори в Женева, предадоха световните агенции.

Двамата дипломати са провели пореден телефонен разговор, в който са анализирали развоя на руско-американската инициатива за прекратяване на огъня в Сирия. Лавров и Кери са се договорили за активен принос към всички аспекти на уреждането на сирийската криза посредством Международната група за поддръжка на Сирия, съпредседателствана от Русия, САЩ и ООН.

Топ дипломатите са обсъдили и обстановката в Йемен и са решили да активизират съвместните усилия за мирно уреждане на йеменската криза, като тези усилия ще са в подкрепа на действията, предприети по линията на ООН.

Обама удължи с още една година санкциите срещу Русия

Лавров е информирал Кери и за резултатите от срещата на външните министри от Нормандската четворка за уреждане на кризата в Украйна (Русия, Украйна, Франция и Германия), състояла се в четвъртък.


Източник: БТА