НАТО
НАТО / БГНЕС архив
НАТО планира да похарчи през следващите три години 3 милиарда евро за модернизиране на сателитните и компютърните си технологии, адаптирайки се към новите заплахи, предаде Ройтерс, като се позова на висши представители на алианса. Тази инвестиция показва, че според НАТО войните все по-често се водят както във въздуха, по суша и море, но и в компютърните мрежи.

Висш представител на Агенцията на НАТО за комуникации и информация каза, че плановете включват влагане на 1,7 млрд. евро в сателитни комуникации за оказване на по-добра подкрепа на войските и корабите на алианса, и за подпомагане на безпилотни самолети.

Тръмп подкрепя НАТО, но прикани Меркел да увеличи разходите за отбрана

Предложенията, част от финансирането за които предстои да бъде одобрено от правителствата в НАТО, предвиждат около 800 милиона евро да се вложат в компютърните системи, които подпомагат командването на противовъздушната и противоракетната отбрана, уточни източникът, пожелал да запази анонимност.

Общо 71 млн. евро ще бъдат похарчени за подобряване на защитата на 32-те основни локации на НАТО от кибератаки. Още 180 млн. евро ще бъдат заделени за повишаване на сигурността на мобилните комуникации на войниците от алианса на бойното поле.
БТА