Американският президент Доналд Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел
Американският президент Доналд Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел / БГНЕС
По време на първата си лична среща с германската канцлерка Ангела Меркел президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази силна подкрепа за НАТО и настоя Германия да изпълни поставената от алианса цел за увеличаване на военните разходи, предаде Ройтерс.

Срещата между лидера на най-голямата европейска икономика и президента на САЩ беше очаквана като събитие, което може да помогне да се определи съдбата на трансатлантическия алианс и да оформи работните им отношения.

Германия заплаши да съди САЩ

"Подчертах отново пред канцлерката Меркел силната си подкрепа за НАТО, както и необходимостта нашите съюзници от НАТО да плащат своя справедлив дял от цената на отбраната", заяви Тръмп на съвместна пресконференция след среща с германския канцлер.

Меркел заяви, че е казала на Тръмп, че Германия трябва да увеличи разходите си за отбрана до поставените от НАТО цели.
 

Германският канцлер Ангела Меркел
БГНЕС

Меркел: Мощта на САЩ нарасна заради НАТО

"Зарадвах се да науча, че президентът отдава голямо значение на НАТО", заяви германската канцлерка, цитирана от ТАСС. "На срещата на НАТО в Уелс заявихме, че и Германия трябва да увеличи разходите си за отбрана", добави Меркел, уточнявайки, че очаква Германия да постигне през 2024 г. поставената цел за отбранителни разходи от 2 на сто от БВП.

На срещата на високо равнище в Уелс държавите членки на НАТО, които харчеха за отбрана по-малко от 2 на сто от БВП се ангажираха да не намаляват военните си бюджети и да се стремят да постигнат уговореното равнище до 2024 година. Липсата на ръкостискане между Тръмп и Меркел доведе до неловък момент
 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп
БГНЕС

Първата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел доведе до донякъде неловък момент, след като той не й стисна ръката пред фотографите в Овалния кабинет, предаде Асошиейтед прес.

Неловка ситуация между Тръмп и Меркел (СНИМКИ/ВИДЕО)

Тръмп помоли фотографите да "изпратят добра снимка обратно в Германия". Той заяви, че двамата са провели много добри преговори до момента, а Меркел похвали приятелското посрещане.

След това фотографите извикаха "ръкостискане". Меркел попита тихо Тръмп искат ли да си стиснат ръцете, но той не отговори, гледайки пред себе си със стиснати ръце.

"Общото впечатление от тази среща беше доста студено", коментира германският седмичник "Шпигел". "Тръмп не пожела да подаде ръка на Меркел на среща в собствения си кабинет!", пише германският в. "Билд" на сайта си.

По-рано Тръмп посрещна Меркел с ръкостискане. По-късно двамата лидери участваха в съвместна пресконференция, отбелязва АП.

Американският президент Доналд Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел
БГНЕС

БТА