/ БГНЕС
Ще продължим по пътя на приобщаване на държавите от Балканите към НАТО, ще продължим да осигуряваме мира и сигурността в региона. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг при представянето на годишния доклад за дейността на алианса.

Защитаваме близо един милиард души. Докладът показва усилията на НАТО да се приспособи към новите предизвикателства за сигурността - най-големите след края на Студената война, каза Столтенберг. Той отбеляза, че през миналата година политическият диалог с Москва е бил запазен и са били свикани три заседания на Съвета НАТО-Русия.

НАТО призова Холандия, Германия и Турция да успокоят тона

Сигурността ни зависи и от действията ни зад граница, затова допринасяме в усилията за борба с тероризма. Има нужда от допълнителни мерки, очаквам да ги обсъдим на срещата на върха на НАТО в Брюксел през май. Определихме 42 мерки за сътрудничество с ЕС в областта на военноморските сили и киберсигурността. Кибератаките са растяща заплаха, миналата година имахме 500 инцидента на месец и това бележи нарастване с 60 процента от 2015 г., отчете Столтенберг.

НАТО потвърди, че ще участва като наблюдател на руските учения "Запад"

Той отбеляза, че през 2015 г. страните от НАТО са спрели да намаляват бюджетите си за отбрана, а миналата година 23 от тях са повишили военните си разходи с общо 10 милиарда долара. Остава още много работа, всички държави от алианса се съгласиха на най-високо равнище, това е постижима цел, добави той по повод целта за достигане на отбранителни разходи от два процента от БВП до 2024 година. Силата ни е в споделените ценности, обобщи Столтенберг.
БТА