/ iStock/Getty Images
Трябва да сме сигурни, че онова, което видяхме в Украйна - инвазия на Русия срещу неин съсед, каза Столтенберг
НАТО не разглежда Русия като враг, но ще отвърне, ако тя атакува Полша и балтийските страни, предупреди днес генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в интервю за полския всекидневник "Жечпосполита", предаде БТА.

"Чрез мощно присъствие на сили на НАТО в Полша и трите балтийски страни изпращаме много мощен сигнал на Русия: при атака срещу Полша и балтийските страни отговор ще даде целият алианс", заяви Йенс Столтенберг на фона на започващата днес среща на върха на НАТО в Лондон.

"Не определяме Русия като враг. Просто ще отвърнем в случай на нужда. Трябва да сме сигурни, че онова, което видяхме в Украйна - инвазия на Русия срещу неин съсед - не може да бъде повторено срещу един член на НАТО", добави Столтенберг пред "Жечпосполита".

Той е дал интервюто също за германския вестник "Зюддойче цайтунг", испанския "Паис", италианския "Соле 24 оре", гръцкия "Катимерини" и датския "Юланд постен".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди днес, че ще продължи да блокира план на НАТО за балтийските страни и Полша, докато пактът не признае за терористична кюрдска милиция в Сирия, срещу която Анкара се бори. "Ако темата бъде сложена на масата (на лидерския форум на НАТО), ще се държим по същия начин, няма никакви промени", заяви Ердоган пред журналисти, преди да замине за срещата.

Ердоган: НАТО да признае сирийските кюрди за терористи

Турският президент посочи, че снощи е разговарял по телефона с полския си колега Анджей Дуда, който му е предложил разговор в кулоарите на срещата на НАТО с ръководителите и на трите балтийски държави - Естония, Литва и Латвия.

"Казах му, че много ще се радвам. Но ако нашите приятели в НАТО откажат да признаят кюрдите в Сирия за терористична организация, тогава, съжалявам, ще се противопоставим на всички предложени за приемане мерки", заяви турският лидер.

НАТО е готова да отговаря на военните заплахи от страна на Китай, което е принципно нова задача за алианса, поставял си преди за цел само да възпира Съветския съюз и Русия. Това заяви Йенс Столтенберг след среща днес с президента на САЩ Доналд Тръмп преди форума в Лондон.

"Не се каним да местим НАТО в Южнокитайско море, но трябва с общи усилия да отговаряме на заплахите от страна на Китай, включително в киберпространството", каза генералният секретар на алианса.