/ БГНЕС
Турция няма да подкрепи плановете на Алианса за защитата на Полша и балтийските държави
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му няма да подкрепи плановете на НАТО за защитата на Полша и балтийските държави, ако Алиансът не признае Силите по самоотбрана на сирийските кюрди за терористични, съобщи БГНЕС.

Той е разговарял с президента на Полша, на когото е обяснил, че ако НАТО не приема за терористични тези организации, с които Турция се бори, тогава Анкара ще се противопостави на всякакви мерки, предлагани от НАТО.

"Ню Йорк таймс": САЩ подновиха операциите си срещу "Ислямска държава" в Сирия

През юли 2016 г. на срещата на върха на НАТО във Варшава беше решено в по един международен батальон на НАТО да бъдат разположени в Литва, Латвия, Полша и Естония.

Според Ердоган, Алиансът има нужда от обновяване.

НАТО трябва да действа по-решително и ефективно, особено по отношение на заплахите, идващи от терористичните организации”, смята той.4

Ожесточени боеве между сирийски и турски войски в Сирия

По отношение на сътрудничеството с Русия, турският президент заяви, че то не е алтернатива на отношенията със съюзниците от НАТО, а ги допълва.

Ердоган подчерта, че Турция има многовекторна външна политика и следва своите приоритети, в зависимост от географското си положение.