/ БГНЕС
Ожесточени боеве избухнаха днес между сирийски правителствени сили и турски войски в Северна Сирия, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на сирийската агенция САНА и опозиционна неправителствена организация.

Арестуваха кмет в Турция заради членство в терористична организация

Няколко души са ранени, включително оператор на държавната сирийска телевизия според САНА и организацията Сирийски център за наблюдение на човешките права. Центърът и кюрдската информационна агенция Хауар съобщиха, че сред ранените са и сирийски генерал-майор и полковник.

Сблъсъците са станали в село Ум Шайфа близо до град Рас ал Айн, завзет миналия месец от оглавяваните от Турция сили, и са били използвани тежки картечници според САНА.

Експлозия в рафинерия в Сирия, има загинали

На 9 октомври Турция предприе военна операция в Североизточна Сирия срещу кюрдските Сили за защита на народа, разглеждани от Анкара като терористична организация и сирийско разклонение на нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК). Кюрдските бойци призоваха сирийската армия да спре турската офанзива.

Ердоган: САЩ не изпълняват обещанията си за Сирия

Сирийският център за наблюдение на човешките права заяви, че правителствените сили са се оттеглили от няколко района, включително Ум Шайфа, и са оставили кюрдските бойци да посрещнат сами атаките, в които са участвали и турски дронове.

Сирийската държавна телевизия заяви, че неин оператор е бил ранен при боевете, а според центъра ранените са няколко души, включително парамедик.

Ердоган пак плаши да отвори вратите за мигрантите към Европа

Днес турското министерство на отбраната заяви, че е регистрирало осем нарушения и атаки, извършени от сирийските кюрди през изминалото денонощие въпреки сепаративните споразумения за спиране на огъня, които Турция постигна с Русия и САЩ. То написа в профила си в Туитър, че бойците на сирийските кюрди са атакували с минохвъргачки, ракети и снайперистки огън, без да уточнява къде са били извършени нападенията.

Министерството не спомена нищо за боеве със сирийски правителствени войски.
БТА