/ iStock/Getty Images
НАТО даде началото военноморско учение в Балтийско море с участието на повече от 7000 моряци, летци и морски пехотинци от 16 държави, включително две, които се стремят да се присъединят към военния съюз - Финландия и Швеция, предаде Асошиейтед прес.

Ежегодните военноморски учения БАЛТОПС, започнати през 1972 г., не се провеждат в отговор на конкретна заплаха. Но военният алианс заяви, че "с участието на Швеция и Финландия НАТО се възползва от шанса в един непредсказуем свят да повиши устойчивостта и силата на съвместните си сили" заедно с двете скандинавски държави, стремящи се към присъединяване.

Финландия и Швеция дълги години страняха от участие във военни съюзи. Но правителствата им решиха да кандидатстват за членство в НАТО през май, което е пряк резултат от руското нахлуване в Украйна на 24 февруари. През последните години Москва многократно предупреждаваше Хелзинки и Стокхолм да не се присъединяват към западния военен съюз и заплашваше ответни мерки, ако го направят.

Преди военноморското учение, в което участват 45 кораба и 75 самолета, най-висшият военен представител на САЩ заяви в Швеция, домакин на учението БАЛТОПС 22, че е особено важно НАТО да покаже подкрепа на правителствата в Хелзинки и Стокхолм.

"За нас, Съединените щати, и за другите страни от НАТО е важно да покажем солидарност с Финландия и Швеция в това учение", заяви вчера на пресконференция на борда на закотвен в Стокхолм голям американски военен кораб амфибия генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ.
БТА