НАТО изрази съжаление от решението на Русия да преустанови участието си в Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, което беше обявено днес от президента Владимир Путин.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза днес, че през последните години Русия е нарушила или се е оттеглила от ключови споразумения за контрол върху въоръженията. С днешното си решение се разпада цялата архитектура за контрол върху въоръженията, коментира Столтенберг. Той изрази надежда Русия да преосмисли решението си.

Русия замразява участието си в договора „Нов СТАРТ” за контрол на ядрените оръжия

Столтенберг се срещна днес с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба и с върховния представител на ЕС по сигурността и външните работи. Тримата обсъдиха възможностите за бързо увеличаване на военната помощ за Украйна.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг повтори опасенията на САЩ, че Китай може да снабди Русия с оръжие, за да ѝ помогне да продължи войната си срещу Украйна и изрази съжаление за прекратяването на договора за ядрените оръжия (СТАРТ) от страна на Русия, предаде АФП.

"Президентът (Владимир) Путин е този, който започна тази имперска завоевателна война. Путин е този, който продължава да ескалира войната", каза Столтенберг.4

"Ние също така сме все по-загрижени, че Китай може да планира да предостави оръжия за войната на Русия".

Русия извика американския посланик заради „агресивния курс“ на САЩ

Той заяви това на съвместна пресконференция с участието министъра на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба и върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.
БНТ, БГНЕС