Наследник на Савойската династия се завръща в Италия
Наследник на Савойската династия се завръща в Италия / netinfo
 Емануил Филиберто, внукът на последния крал на Италия, обяви, че ще се премести окончателно от Швейцария, където живее сега, в Италия през януари 2008 г. предаде Ройтерс.

В интервю за швейцарския вестник "Трибюн дьо Жьонев" Емануил Филиберто уточни, че в Италия работи с движението си "Ценности и бъдеще" за насърчаването на дискусиите по въпроса за имиграцията, образованието и други социални проблеми. Внукът на последния италиански крал допълни, че засега не знае дали ще направи опит да влезе в италианската политика.

Интервюто Емануил Филиберто даде само ден, след като беше съобщено, че той и баща му Виктор Емануил Втори Савойски ще поискат италианската държава да им изплати компенсации от 260 милиона евро, защото ги е принудила да живеят в изгнание след края на Втората световна война. Едва преди няколко години представителите на Савойската династия получиха правото да се върнат в Италия, припомня Ройтерс.

По повод искането за компенсации Емануил Филиберто заяви пред швейцарския всекидневник, че не става дума за пари, а за понесени материални щети заради дискриминацията, на която е бил подложен, само защото е носел името Савойски.

„Приятелите ми от Женева можеха да ходят на почивка в моята страна, но не и аз. Чувствах се сякаш стоях пред заключена сладкарница. Можех да почувствам аромата, да видя цветовете на сладкишите, но нямах право да вляза вътре", разказва Емануил Филиберто за изгнаничеството си в Швейцария.

Наследникът на Савойската династия уточни, че ако той и баща му получат исканите компенсации, с парите те ще основат благотворителна фондация.