Матео Месина Денаро, "последният кръстник“ на сицилианската мафия, който беше обвинен в организирането на някои от най-отвратителните престъпления, извършени от Коза Ностра, издъхна след дълго боледуване, съобщиха по-рано световните медии.

Националната информационна агенция ANSA съобщи за смъртта му през нощта срещу неделя. Кметът на централния италиански град Л'Акуила, Пиерлуиджи Бионди, потвърди смъртта на Денаро в болница "след влошаване на заболяването му".

Смъртта му "слага края на една история за насилие и кръв“, заявик Бионди, като благодари на персонала на затвора и болницата за техния "професионализъм и човечност“. Това беше "епилогът на едно съществуване, изживяно без угризения или покаяние, болезнена глава от най-новата история на нашата нация“.

През януари 61-годишният Денаро, който се укриваше от 1993 г., беше задържан в частна клиника в Палермо, където периодично се лекуваше от тумор под фалшивото име Андреа Бонафеде.


Любопитна находка откриха в дома на арестувания мафиотски бос на Коза Ностра

На 8 август той беше преместен от затвора с максимална сигурност в Л'Акуила и приет в градската болница Сан Салваторе, тъй като здравето му се беше влошило и беше "несъвместимо“ със строгия режим в затвора, под който беше държан, заяви неговият адвокат.

От петък вечерта се съобщава, че Денаро е в "необратима кома“. През изминалите дни до леглото му била дъщеря му, която той видял за първи път в затвора през април, съобщи ANSA.

Вече тече подготовка за погребението му в семейната гробница в града, заедно с баща му Дон Чичио, който също беше глава на местния клан, според вестник Corriere della Sera.

С прякора Diabolik или U Siccu (кльощавия), Денаро е роден в Кастелветрано, Сицилия, през 1962 г. Той процъфтява в семейния бизнес, изграждайки незаконна империя за милиарди евро в секторите на отпадъците, вятърната енергия и търговията на дребно.

През 2002 г. той беше осъден задочно на доживотен затвор за това, че лично е убил или поръчал убийството на десетки хора.

Докато е бил на свобода, мафиотът, който някога позорно заяви: "Напълних гробище, съвсем сам“, очевидно е запазил луксозния си начин на живот, благодарение на няколко "банкроли“, сред които според прокурорите са политици и бизнесмени. Той беше известен с носенето на скъпи костюми, Rolex и слънчеви очила Ray-Ban.

Мисията да се намери Денаро беше усложнена от почти пълното отсъствие на скорошни снимки. Само с няколко снимки за самоличност, направени в края на 80-те и началото на 90-те години, италианските власти възстановиха външния му вид дигитално, използвайки най-новата компютърна технология и информация, предоставена от информатори в мафиотските среди.

През годините вместо него са арестувани десетки по дела за сбъркана самоличност. През 2019 г. военната полиция на карабинерите нахлу в сицилианска болница, за да арестува мъж от Кастелветрано, който се възстановяваше в неврологичното отделение.

Почина босът на сицилианската мафия Месина Денаро

В продължение на 30 години, всеки път, когато следователите се приближаваха до целта си, Денаро изчезваше само за да се появи отново на друго място.

Полицията казва, че той е прекарал голяма част от 2022 г., укривайки се в Кампобело ди Мазара, град с около 11 000 души население на кратко разстояние с кола от къщата на майка му в Западна Сицилия. Той комуникира с други мафиоти чрез "пицини“, малки парчета хартия, понякога написани с код, разнасяни от вестоносци, някои от които бяха прихванати от полицията.

В петък преди ареста карабинерите получили решаващ сигнал: на 16 януари, около 8 сутринта, заподозреният ще се върне в клиниката, за да се подложи на лечение.

След ареста Денаро е преместен в затвор с максимална сигурност Л'Акуила, където продължава лечението му от рак. "Вие ме арестувахте само заради болестта ми“, казва Денаро на магистратите, които го разпитаха след залавянето му.

Подобно на други босове на сицилианската мафия, Денаро винаги е отказвал да сътрудничи на властите и да разкрие престъпленията на Коза Ностра. Според мафиотски информатори и прокурори той е държал ключа към някои от най-жестоките убийства, извършени от сицилианската мафия, включително бомбените атаки, които убиха антимафиотските магистрати Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Сега разследващите се опасяват, че последният кръстник на сицилианската мафия е отнесъл тези тайни в гроба си.

"Това, което каза, се сбъдна – той се предаде само на болестта. Ако нямаше рак, щеше да е трудно да бъде арестуван“, казва братът на Паоло Борселино Салваторе.

Енцо Алфано, кметът на Кастелветрано, заяви: "Човек, който е причинил толкова много злини на земята си, почина. Ще минат още десетилетия, преди културно да сложим край на един манталитет, една култура – понякога широко разпространена – на незаконност, безнаказаност, която той, неговите помощници и други преди са култивирали твърде дълго“.

Вицепремиерът на Италия Матео Салвини написа в Instagram: "Молитвата не е отказана на никого, но не мога да кажа, че съжалявам“.

Антимафиотският автор Роберто Савиано написа на X: "Матео Месина Денаро (1962-2023), убиец. Босът е мъртъв, Италия продължава да бъде страна с мафиотско призвание“.
Фокус