/ Thinkstock/Getty Images
Напрежението между Русия и САЩ заради ракетния договор се покачва. Разменят се готовности за преговори, но всичко това се случва на фона на сериозни предупреждения от двете страни. Русия е готова да води диалог по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), но само ако САЩ преразгледат позицията си и възобновят спазването на договора, заяви руското външно министерство, цитирано от ТАСС. САЩ също изрази готовност за нови преговори. Русия същевременно ще направи всичко необходимо за гарантиране на сигурността след изтеглянето на САЩ от ракетния договор, заяви министерството. По-рано руското външно министерство съобщи, че САЩ официално са уведомили Русия, че прекратяват участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. и започват процедура по оттегляне от него. След това руският президент Владимир Путин обяви, че и Русия прекратява участието си в договора.

Тръмп изтегля САЩ от сключен преди 30 години договор с Русия за ликвидиране на ракети
 
"На 2 февруари Съединените американски щати, с нота на Държавния департамент, официално уведомиха Руската федерация за прекратяване на участието си в двустранния Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. и началото на процедурата по излизането от него", се казва в изявление на руското министерство на външните работи.

Вашингтон обяви също, че "вече не се смята за обвързан със задълженията по този документ, т.е. може открито да пристъпи към разработката, производството и разполагането на забранените от договора въоръжения".
 
"В условията на новите създавани от Вашингтон заплахи ние, разбира се, ще бъдем принудени да предприемем всичко необходимо за обезпечаване на националната си сигурност", се казва в руското изявление.

"Русия си запазва правото да предприеме огледални мерки по отношение на разработването, производството и наземното разполагане на ракети със среден и малък обсег", добави руското дипломатическо ведомство, като същевременно напомни изявлението на президента Владимир Путин, че Русия няма да разполага такова въоръжение в Европа и в други региони, където засега няма да се разполагат американски ракети със среден и малък обсег.

Кремъл и САЩ с взаимни нападки заради договора за ракетите
 
Русия също прекрати участието си в Договора за ядрените сили със среден обсег от времето на Студената война след подобен ход на Съединените щати, пише Ройтерс от Москва. Това обяви президентът Владимир Путин и инструктира правителството да не инициира преговори за разоръжаване с Вашингтон.
 
"Ще постъпим по следния начин. Нашият отговор ще бъде огледален. Американските партньори обявиха, че прекратяват участието си в договора, и ние го прекратяваме", каза Путин на среща с министрите на отбраната Сергей Шойгу и на външните работи Сергей Лавров.

Русия прекрати участието си в Договора със САЩ за ракетите със среден обсег
 
САЩ междувременно са готови на нови преговори с Русия по контрола над въоръженията, стига да има възможност за проверка на договореностите и привеждането им в изпълнение, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от ТАСС.
 
"САЩ продължават да държат на действителен контрол над въоръженията, който гарантира сигурността на САЩ и на техните съюзници и партньори, който може да бъде проверяван и привеждан в изпълнение и който включва партньори, които отговорно изпълняват задълженията си. САЩ са готови да преговарят с Русия по контрол над въоръженията, който отговоря на тези критерии", каза Помпейо.
 
"За жалост Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег вече не действа, защото Русия продължава да го нарушава. Днешните ни действия имат за цел да защитят националната сигурност и интереси на САЩ, както и нашите съюзници и партньори", добави той.

Лавров: Русия ще вземе ответни мерки, ако в Европа се появят американски ракети
БТА