Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли своята страна от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, предаде Асошиейтед прес.
 
Тръмп заяви, че руската страна е нарушила споразумението, но не съобщи подробности. Той уточни, че САЩ ще се откажат от споразумението и ще разработят нови оръжия със среден и малък обсег, освен ако Русия и Китай не предложат сключването на нов договор.
 
САЩ се оплакват от разполагането от Москва на ракетната система 9М729, което, според Вашингтон, представлява нарушение на Договора за ликвидиране на ядрените ракети със среден обсег, подписан от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1987 г., отбелязват ДПА и Франс прес. Русия от своя страна смята, че американската система за противоракетна отбрана нарушава договора.

Москва: Изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Русия е опасна стъпка

Русия САЩ
ThinkStock/Getty Images

Сключеният през 1987 г. договор сложи край на кризата, започнала през 80-те години на миналия век с разполагането на ракетите СС-20, насочени срещу западните столици.

Сключеният през 1987 г. договор укрепва сигурността на САЩ и техните съюзници в Европа и Далечния изток. С него се забранява на Вашингтон и Москва да притежават, произвеждат или изпробват изстрелвани от земята крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра, припомня АП.
 
Съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън пристига в Москва на посещение, започвайки обиколка, която ще го отведе, след Русия, в Азербайджан, Армения и Грузия. Според британският в. "Гардиън" самият Болтън е оказал натиск върху Тръмп за оттегляне от договора. Той блокира и всякакви преговори по договора за балистичните ракети СТАРТ, чийто срок изтича през 2021 г. и който Москва иска да удължи, отбелязва АФП.

Руският печат: САЩ и Русия са стигнали точката на замръзване

Президентът на САЩ Доналд Тръмп
БГНЕС

Междувременно стана ясно, че руският президент Владимир Путин ще поиска обяснение защо Вашингтон планира да излезе от ядреното споразумение с Русия на среща със съветника на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън в Москва тази седмица. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.
 
"Среща между Путин и Болтън се подготвя, както и досега", посочи Песков, цитиран от ТАСС. Той каза това в отговор на въпрос дали президентът е отменил планираната среща във връзка с намеренията на САЩ да се оттеглят от договора между САЩ и СССР за елиминиране на техните ракети със среден и малък обсег.
 
Бившият съветски ръководител Михаил Горбачов определи като "грешка" плана на американския президент Доналд Тръмп да извади САЩ от споразумението, което лично той е подписал през 1987 година заедно с тогавашния държавен глава на САЩ Роналд Рейгън. Пред агенция Интерфакс той изтъкна, че "не бива в никакъв случай да се развалят старите споразумения за разоръжаване", като допълни: "Нима е трудно да се разбере, че отказът от такива споразумения показва липса на мъдрост? Това е грешка". Горбачов окачестви решението на Тръмп като "много странно".
 
Според бившия съветски ръководител отхвърлянето на договора между САЩ и СССР за елиминиране на техните ракети със среден и малък обсег ще подкопае усилията, положени от СССР и самите Съединени щати за постигане на ядрено разоръжаване. Той призова "всички, които са привързани към един свят без ядрени оръжия да убедят Вашингтон да се откаже от решението си, за да се съхрани животът на Земята.

В САЩ изпробваха система за предупреждение при извънредни ситуации

САЩ РУСИЯ
Thinkstockphotos

Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол заяви, че напускането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от страна на САЩ е в интерес на Кремъл. "Главният губещ са нашите европейски съюзници", добави той в изявление в Туитър, цитирано от ТАСС.
 
Руският сенатор Алексей Пушков заяви в Туитър, че евентуално изтегляне на САЩ от договора би представлявало втори удар на Вашингтон по световната стратегическа стабилност. Първият удар беше напускането на договора за противоракетна отбрана, уточни той.

САЩ нямат никакви доказателства за предполагаемите руски нарушения на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и искат да въвлекат Русия в надпревара във въоръжаването, подобно на СССР преди време, заяви руският сенатор Франц Клинцевич. Този план няма да проработи, подчерта той, уверявайки, че страната може да гарантира сигурността си при всякакви обстоятелства.
 
Главният мотив за решението на САЩ да излязат от договора е мечтата за еднополюсен свят, която няма да се сбъдне, заявява източник от руското външно министерство, цитиран от ТАСС и АФП. "Освен това подобно решение се вписва в курса на САЩ да напускат международно-правните споразумения, които им налагат същите задължения, като на техните партньори и правят уязвима концепцията за собствената им изключителност", добавя той.

Путин: Студената война отдавна приключи, САЩ и Русия трябва да решават проблемите заедно
 
Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за напускане на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег е деструктивно, заяви сенаторът републиканец Ранд Пол, цитиран от ТАСС.
 
"Ето защо (президентският помощникът по въпросите на националната сигурност) Джон Болтън не трябва да се допуска в сфери, свързани с външната политика на САЩ. Това ще унищожи десетилетия на работа по двустранния контрол над въоръженията, започната от (бившия президент Роналд) Рейгън", заяви Пол в Туитър, коментирайки решението на президента. "Не трябва да правим това, а да се стремим да решим свързаните с този договор проблеми и да се движим напред", добави той.

САЩ Русия
/ Thinkstock/Getty Images

Пол е известен с това, че не одобрява политиката на натиск, провеждана от администрацията на президента и е заявявал, че е привърженик на дипломацията.
 
Русия и САЩ не са изчерпали дипломатическите възможности за спасяване на договора, заяви изпълнителният директор на американската Асоциация за контрол на оръжията Дарил Кимбал, цитиран от ТАСС. Той напомни, че от началото на мандата на Тръмп официални представители на двете страни са се срещнали само веднъж, за да обсъдят предполагаемото нарушаване на договора от страна на Русия. Тогава Москва отхвърли обвиненията, поиска технически детайли и подчерта, че също има въпроси, свързани с използването на ракетните системи от американската система за противоракетна отбрана за настъпателни цели.
БТА